Ивайло Игнатов е един от малкото българи, завършили престижната кулинарна академия “Le Cordon Bleu” в Париж  със специалност готварство. 

Работи в бранша от почти 20 години и участва в много кулинарни проекти, които променят облика на София (като знаковия ресторант “Отвъд алеята зад шкафа”), но допреди години го прави като мениджър, а не като готвач. Обстоятелствата се стичат така, че през 2013 година влиза в кухнята на малък и единствен за времето си в София винен бар – Grape Central – и през следващите години постепенно и изцяло сменя професионалната си ориентация. През 2017 завършва Le Cordon Bleu и работи в два ресторанта, известни с отношението си към устойчивите практики и местните продукти: Relæ в Копенхаген (сертифициран като zero waste restaurant)  и Hiša Franko на Ana Ros в Словения (който към момента е в ТОП 40 на най-добрите ресторанти в света). 

Това, което отличава Ивайло Игнатов е дълбокият му интерес към процесите в кухнята и начетеността му в областта, като ястията му са с прецизни и изчистени вкусове.

Ето какво казва самият той, попитан какво най-добре го характеризира като готвач: “Макар и непонятно за мнозина от хората, с които работя, не правя нищо ново в своята работа, тъкмо обратното – изключително традиционен и консервативен съм. Работя дълги часове, упорито повтарям едни и същи техники, стремя се максимално да намаля загубата от продуктите, с които готвя и не спирам да оптимизирам. В класическата френска кухня (аристократична, буржоазна и селска) има десетки хиляди ястия – в  85% от случаите подправките са само три: сол, пипер и индийско орехче. Другото не е масло, а работа, работа и пак работа.”